طرز تهیه ارده خانگی + 3 ترفند خوشمزه کردن تهیه ارده در منزل
- دستورالعمل و طرز تهیه ارده خانگی
- تهیه ارده خانگی چه مزایایی دارد؟
- ارزش غذایی ارده تهیه شده در منزل
- مهمترین ترفند در طرز تهیه ارده خانگی
- برشته کردن دانه کنجد در طرز تهیه ارده خانگی
- انتخاب نوع روغن در تهیه ارده خانگی
- انتخاب نوع دانه کنجد
- نحوه نگهداری از ارده خانگی
- روش های مصرف ارده خانگی
- سخن آخر در طرز تهیه ارده خانگی
- سوالات متداول برای طرز تهیه ارده خانگی
طرز تهیه ارده خانگی بسیار راحت و آسان است و با چند مرحله ساده می توانید ارده مورد نیاز خود را در خانه تهیه کنید. ارده یک ماده غذایی بسیار خوشمزه و مقوی در فرهنگ مدیترانه و خاورمیانه است و فقط از کنجد برشته و آسیاب شده همراه با کمی روغن زیتون تهیه می شود. ارده را می توانید به عنوان چاشنی در کنار غذاهای دیگر سرو کنید. درست کردن ارده در خانه بسیار آسان است، بنابراین اگر به غذاهای خانگی علاقه دارید نیازی به خرید ارده از فروشگاه نیست.
ارده از نظر ظاهری شباهت بسیاری به کره بادام زمینی دارد. ارده به طور طبیعی فاقد گلوتن است و برای افرادی که دارای رژیم غذایی گیاهخواری هستند، ماده غذایی بسیار مفیدی محسوب می شود. اما برخی از افراد از طعم ارده خانگی راضی نیستند و معتقدند که طعم آن کمی تلخ است. این در حالی است که تهیه ارده در خانه، ترفند های خاص خودش را دارد. پس اگر دوست دارید ارده خانگی شما طعم و مزه فوق العاده ای داشته باشد، حتما این مقاله از پرهلو را تا انتها بخوانید و همه فوت و فن آن را یادبگیرید.
دستورالعمل و طرز تهیه ارده خانگی
برای تهیه ارده خانگی به مواد اصلی مانند 4 فنجان کنجد و 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون نیاز دارید. اگر چه این مقدار ممکن است زیاد به نظر برسد. اما به یاد داشته باشید که از این مقدار کنجد در نهایت فقط 2 فنجان ارده به دست می آید.
برای طرز تهیه ارده خانگی با کیفیت بهتر است که از یک مخلوط کن قوی استفاده کنید. غذاسازها عالی هستند، اما به اندازه مخلوط کن ها قدرت ندارند و نمی توانند کنجد شما را به حالت خامه ای شکل تبدیل کنند. به عنوان مثال اگر از مخلوط کن استفاده کنید به ازای 4 فنجان دانه کنجد فقط به 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون نیاز دارید. اما اگر از غذاساز استفاده کنید، مقدار روغن مصرفی شما بیشتر می شود. یعنی به ازای هر 1 فنجان دانه کنجد باید 2 قاشق غذاخوری روغن زیتون به کار ببرید و این باعث چرب تر شدن ارده خانگی شما می شود. همچنین بهتر است که از کنجد پوست کنده استفاده کنید زیرا بافت ارده شما نرم تر می شود و طعم آن کمتر به تلخی می زند.
برای طرز تهیه ارده خانگی، در شروع ابتدا کنجدها را با دقت پاک کنید و بعد آنها را بر روی حرارت ملایم قرار بدهید تا به آرامی برشته شوند. دانههای کنجد خیلی زود میسوزند، پس دائم کنجدها را روی شعله گاز بهم بزنید. وقتی رنگ کنجدها طلایی شد، روغن طبیعی آنها آزاد می شود. در این مرحله می توانید دو قاشق روغن با کیفیت مانند روغن زیتون یا روغن آواکادو به روغن کنجد خود اضافه کنید.
می توانید مقدار روغن را به میزان دلخواه افزایش دهید تا ارده شما قوام رقیقتری پیدا کند. ارده خانگی را بدون روغن هم می توانید تهیه کنید. استفاده از روغن به دلخواه است و به ذائقه شما بستگی دارد.
تهیه ارده خانگی چه مزایایی دارد؟
ارده سرشار از چربی های غیراشباع است. مصرف این نوع چربی ها می تواند سطح کلسترول مضر را کاهش دهد. به همین علت مصرف منظم ارده در رژیم غذایی تا حد زیادی از ابتلا به بیماری های قلبی و سکته پیشگیری می کند. همچنین کلسیم و منیزیم موجود در ارده نیز به طور طبیعی باعث کاهش فشار خون بدن می شود.
اما طرز تهیه ارده در منزل با مواد طبیعی و باکیفیت و رعایت نکات آن می تواند باعث تولید یک ارده خوشمزه و کاملا سالم شود. ضمن اینکه در هنگام درست کرده ارده در خانه می توانید، مزه و طعم آن را با توجه به ذائقه خودتان تعیین کنید.
ارزش غذایی ارده تهیه شده در منزل
در اکثر مواقع برای تهیه ارده در خانه، پوسته دانه های کنجد را جدا می کنند. متأسفانه، همزمان پوسته پوسته کردن، بسیاری از فواید تاهینی از بین می برد، زیرا در این شرایط سبوس کنجد را که بسیاری از مواد مغذی در آن ذخیره می شود، جدا شده و دور ریخته می شود. اگر می توانید آن را پیدا کنید (یا خودتان آن را بسازید) همیشه بهتر است تاهینی بدون پوست بخرید تا دانه آن دست نخورده بماند.
ارزش غذایی ارده تهیه شده در منزل، به انتخاب نوع دانه های کنجد بستگی دارد. دانه های کنجد (Sesamum indicum) منبع عالی اسیدهای چرب ضروری چند غیراشباع هستند که باعث بهبود سلامت قلب، سلامت پوست، باروری و موارد دیگر می شوند. یک قاشق غذاخوری (تقریباً 15 گرم) تاهین حدوداً موارد زیر را فراهم می کند :
ارزش غذایی ارده خانگی | جزییات بر اساس 15 گرم یا یک قاشق غذا خوری |
---|---|
کالری | 89 |
کربوهیدرات | 3.2 گرم |
پروتئین | 2.5 گرم |
چربی | 8 گرم |
فیبر | 1.5 گرم |
تیامین (15 درصد DV) | 0.2 میلی گرم |
منیزیم (12 درصد DV) | 49.4 میلی گرم |
فسفر (11 درصد DV) | 111 میلی گرم |
روی (10 درصد DV) | 1.5 میلی گرم |
منگنز (10 درصد DV) | 0.2 میلی گرم |
مس (10 درصد DV) | 0.2 میلی گرم |
کلسیم (6 درصد DV) | 64 میلی گرم |
گرم آهن (5 درصد DV) | 0.9 میلی |
مهمترین ترفند در طرز تهیه ارده خانگی
برای تهیه ارده در منزل بهتر است به برخی از مهمترین نکاتی که باید رعایت کنید توجه داشته باشید. چرا که رعایت همین چند نکته ساده در طرز تهیه ارده خانگی می تواند تاثیر بسیار زیادی در خوشمزه و خوش طعم شدن ارده خانگی شما داشته باشد. برخی از مهمترین فوت و فن های تولید ارده در منزل، عبارتند از:
برشته کردن دانه کنجد در طرز تهیه ارده خانگی
ارده خانگی را می توانید از کنجد پوست کنده، کنجد خام یا برشته تهیه کنید. استفاده از هر یک از این کنجدها طعم، رنگ و بافت متفاوتی به ارده خانگی شما می دهد. اما بهتر است کنجد را زیاد تفت ندهید چون باعث تیره شده رنگ و حتی تلخی مزه آن می شود. برای برشته شدن کافی است دانه های کنجد را به مدت 5 دقیقه و در دمای 176 درجه سانتیگراد برشته کنید.
انتخاب نوع روغن در تهیه ارده خانگی
یکی دیگر از نکات برای درست کردن ارده در خانه، توجه به نوع روغن آن است. شما می توانید ارده خود را بدون روغن در خانه تهیه کنید. اما این روش زمان تهیه کردن ارده را طولانی می کند. برای همین اگر دوست ندارید از روغن مایع برای تهیه ارده استفاده کنید، روغن کنجد می تواند گزینه مناسب تری باشد. به ازاء هر 150 گرم کنجد می توانید از 1 الی 2 قاشق روغن برای طرز تهیه ارده خانگی استفاده کنید. توجه داشته باشید که اضافه کردن زودهنگام روغن ممکن است باعث سفت شدن آن شود.
انتخاب نوع دانه کنجد در طرز تهیه ارده خانگی
در تهیه ارده های آماده و تجاری معمولاً از دانههای کنجد پوستدار سفید استفاده می کنند. این کار باعث می شود ارده رنگ روشن تر و بافت نرم تری داشته باشد. ارده ای که از دانههای کنجد با پوست یا طبیعی تهیه میشود، کاملاً صاف نیست، اما طعم غنیتری دارد که کمی به تلخی می زند و همچنین این ارده ها به طور بالقوه مواد مغذی بیشتری دارند.
استفاده از دانه های کنجد خام، جوانه زده یا برشته به ترجیح و ذائقه شخصی شما بستگی دارد. برشته کردن دانه های کنجد طعم آجیل مانندی به آن می دهد و همچنین می تواند تلخی ارده را کاهش دهد. حتی می توانید ارده خانگی را از دانههای کنجد سیاه تهیه کنید. با این کار طبیعتا رنگ ارده شما تیره تر می شود.
نحوه نگهداری از ارده خانگی
یکی از مراحل مهم بعد از تهیه ارده در منزل، نگهداری از آن است. باید ارده کنجد را داخل شیشه تمیز و خشک بریزید و درب آن را محکم ببندید. بهتر است ارده خانگی خود را در یخچال تا یک ماه نگهداری کنید. حتی برای تازه نگه داشتن ارده می توانید آن را در یک سینی بریزید و در یخچال قرار دهید تا کاملا منجمد شود. سپس آن را به صورت تکه های کوچک برش بزنید و هر بار موقع استفاده فقط یک تکه را بیرون بیاورید و مصرف کنید.
اما بعد ازمدتی ممکن است متوجه شوید که مانند کره بادام زمینی طبیعی روغن آن جدا می شود. تنها کاری که برای رفع این مشکل باید انجام دهید این است که قبل از استفاده آن را خوب هم بزنید.
مدت زمان ماندگاری ارده های تجاری تا قبل از باز شدن در آن، 2 سال در یخچال و یا انباری است. اما این مدت زمان به نوع برند و کیفیت اصلی آن هم بستگی دارد. اما بعد از باز کردن تا یکسال هم می توانید آن را نگهداری کنید، به شرطی که آن را در محیط مرطوب قرار ندهید. تنها عاملی که ممکن است باعث خراب شدن آن شود، آلودگی به رطوبت و قرارگیری در معرض گرمای زیاد است.
روش های مصرف ارده خانگی
تاهینی یا همان ارده خانگی شبیه سایر اشکال خمیر یا روغن کنجد است که در برخی غذاهای آسیایی مانند غذاهای چین، کره، هند و ژاپن استفاده می شود. اما چندین روش ساده و آسان وجود دارد که با استفاده از آنها می توانید از ارده خانگی در رژیم غذایی تان استفاده کنید، از جمله:
- ارده را به تنهایی و بدون هیچ ترکیب غذایی دیگر روی نان بمالید و آن را بخورید. در اکثر کشورها، معمولاً نان را در تاهینی فرو و مصرف می کنند.
- روش مصرف دیگر این است که ارده را با موادی مانند آبلیمو، نمک و سیر ترکیب کنید تا طعم طبیعی آن را حفظ کند. همچنین اگر به دنبال سس مناسبی هستید که روی ماهی یا گوشت بریزید، می توانید آن را با مقداری آب رقیق کنید.
- میتوانید تاهینی را با نخود پخته و له شده، روغن زیتون، آب لیمو، نمک و سیر مخلطو کرده و از آن به عنوان سس روی سبزیجات خام استفاده کنید.
- در برخی از کشورها، از تاهینی برای درست کردن دسرها استفاده کرده و آن را با خرما یا شربت افرا مخلوط کرده و با نان میخورند. حتی می توانید آن را به کلوچه های سالم خانگی، کلوچه ها یا نان بدون گلوتن اضافه کنید.
- درست مانند سایر کره های آجیل، مقداری تاهین را روی نان برشته شده بدون گلوتن همراه با عسل خام یا توت های له شده بمالید.
همانطور که می بینید روش های زیادی برای طرز تهیه ارده خانگی و مصرف آن وجود دارند که شما می توانید با توجه به ذائقه و سلیقه غذایی تان یکی از آنها را انتخاب کنید.
سخن آخر در طرز تهیه ارده خانگی
طرز تولید ارده یا تاهینی در منزل، بسیار راحت است و به مواد اولیه زیادی نیاز ندارد. با دانه های کنجد و چند راهکار ساده می توانید ارده مورد نیاز خودتان را در خانه تهیه کنید. اما با این حال، اکثر افراد طعم ارده های تجاری را بهتر دوست دارند و به دنبال خرید ارده هستند. با این حال، به این افراد توصیه می شود در خرید ارده های تجاری دقت کنند و بهترین و باکیفیت ترین نوع آن را خریداری کنند.
چراکه مصرف و خرید ارده تقلبی در بازار ممکن است با برخی عوارض احتمالی همراه باشد، ضمن اینکه برخی از آنها حاوی مواد نگهدارنده هستند که مصرف آنها می تواند منجر به عوارضی در بدن شود. برای همین، اگر به دنبال خرید ارده تجاری هستید که هم از کیفیت محصول مطمئن باشید، هم از قیمت مناسب آن، بهتر است ارده مورد نیاز خود را از فروشگاه های غذایی معتبری مانند پرهلو خریداری کنید. حتی می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه خرید و قیمت آن، همین الان تماس بگیرید.
سوالات متداول برای طرز تهیه ارده خانگی
1. تاهینی خانگی از چه چیزی درست می شود؟
برای تهیه بهترین نوع ارده می توانید فقط از دانه های کنجد استفاده کنید، دقیقا مانند کره بادام زمینی که از بادام زمینی آسیب شده تهیه می شود. اما برخی افراد بسته به ذائقه و سلیقه غذایی خودشان، کمی روغن به آن اضافه می کنند.
2. فواید ارده خانگی تهیه شده از دانه های کنجد چیست؟
از آنجایی که در طرز تهیه ارده خانگی از دانه های کنجد آسیاب شده استفاده می شود، انتظار می رود همان فواید دانه های کنجد را داشته باشد. تاهینی ممکن است به کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید کمک کند که از عوامل خطر بیماری قلبی محسوب می شوند. حتی مصرف آن می تواند باعث کاهش فشار خون شود. روغنی که به طور طبیعی در دانه های کنجد یافت می شود ممکن است اثرات ضد التهابی بر بدن داشته باشد. ضمن اینکه، دانه کنجد منبع چندین ویتامین B از جمله B1، B3 و B6 است.
3. ارده خانگی چه طعمی دارد؟
طعم ارده خانگی تهیه شده از دانه های پوست کنده کنجد ، درست شبیه به خود دانه های کنجد است. طعمی ملایم، آجیلی و کمی تلخ و بافتی شبیه کره بادام زمینی یا کره تخمه آفتابگردان دارد.
4. آیا ارده خانگی برای مصارف آشپزی مناسب است؟
یکی از مهمترین مسائل در مصرف ارده تهیه شده در منزل این است که آیا می توانیم از ارده برای مصارف آشپزی استفاده کنیم؟ واقعیت این است که PUFA های موجود در تاهینی به حرارت زیاد حساس هستند و نمی توانند دمای بسیار گرم را تحمل کنند یا به خوبی پخته شوند. بنابراین توصیه می شود که از تاهین یا روغن کنجد برای مدت طولانی یا در دمای بسیار بالا استفاده نکنید. کره یا روغن هایی مانند روغن آووکادو یا روغن نارگیل در این شرایط گزینه مناسب تری هستند.