خوردن ارده برای صبحانه چه مزایای دارد؟
- ارده برای صبحانه را چگونه مصرف کنیم؟
- چه مقدار مصرف ارده برای صبحانه مناسب است؟
- ارده برای صبحانه در طب سنتی
- انواع ارده برای صبحانه چیست؟
- مصرف ارده برای صبحانه در بارداری
- آیا مصرف ارده برای کودکان مناسب است؟
- تاثیر مصرف ارده برای صبحانه در بیماران قلبی چیست؟
- فوائد مصرف ارده برای صبحانه چیست؟
- سخن آخر در ارده صبحانه
- سوالات متداول در ارده برای وعده صبحانه
مصرف ارده برای صبحانه یک شروع عالی برای روز است. ارده به تنهایی طعم نسبتا گسی دارد که تا حدودی به تلخی نزدیک تر است. به همین علت در صورت انتخاب ارده برای صبحانه می توانید آن را به همراه با انواع شیره های میوه مانند شیره انگور، توت و یا انجیر میل کنید.
ارده برای صبحانه جزء منوهای غذایی است که در کشورهای حوزه خلیج فارس و حتی برخی از کشورهای آفریقایی محبوبیت بسیار زیادی دارد. کنجد مملو از ویتامین ها و مواد معدنی متعدد است.
ارده سطح بالایی از پروتئین و کلسیم دارد و منبع سرشار آهن است. چربی های ضروری غیر اشباع که در ارده وجود دارند به حفظ سلامت مغز و سیستم عصبی کمک می کنند. به همین علت اغلب افراد مصرف ارده برای صبحانه را یکی از بهترین راهکارهای تامین انرژی روزانه و حفظ سلامت خود می دانند.
همچنین در مصرف و خرید ارده برای صبحانه مراقب میزان کالری دریافتی خود باشید و همواره تعادل در مصرف را رعایت کنید. زیرا ارده دارای کالری بالایی است و مصرف بیش از حد آن می تواند منجر به مشکلاتی از جمله اضافه وزن و چاقی شود. اما در هنگام ارده کنجد در وعده صبحانه خود بهتر است به میزان و نحوه مصرف آن توجه کنید و این مقاله از پرهلو را بخوانید و اطلاعات لازم در این زمینه را کسب کنید.
ارده برای صبحانه را چگونه مصرف کنیم؟
ارده جایگزین بسیار خوبی برای کره بادام زمینی است. زیرا در کره بادام زمینی قند و کربوهیدرات زیادی وجود دارد. در حالیکه مقدار قند موجود در ارده کنجد بسیار ناچیز است. پیش از مصرف ارده برای صبحانه آن را حتما با استفاده از یک قاشق کاملا بهم بزنید تا خمیر و روغن انباشته بر روی آن کاملا یکدست شود.
طعم اصلی کنجد دارای رگه هایی از تلخی است، به همین علت ارده نیز که از دانه های کنجد تولید می شود دارای طعمی مایل به تلخی است. میزان تلخی ارده به نوع کنجد بستگی دارد. به عنوان مثال کنجدهای وارداتی از هند دارای تلخی زیادی هستند، در حالی که کنجدهایی که در کشور افغانستان تولید می شوند، تلخی بسیار کمتری دارند.
برخی افراد به دلیل نوع ذائقه خود تلخی ارده را می پسندند و در صورت مصرف ارده هیچ ماده شیرینی را به آن اضافه نمی کنند. این افراد معمولا ترجیح می دهند ارده برای صبحانه را به تنهایی و با نان تست میل کنند. این صبحانه بسیار مقوی است و می تواند انرژی مورد نیاز فرد برای انجام فعالیت های روزمره را به راحتی تامین کند.
با این حال افرادی که طعم شیرینی را بیشتر دوست دارند، در صورت مصرف ارده برای صبحانه کمی شیره انگور و یا شیره توت و انجیر به آن اضافه می کنند. همچنین عسل نیز جزء مواد غذایی بسیار مفیدی است که در کنار ارده باعث افزایش خاصیت غذایی این ماده مغذی می شود.
چه مقدار مصرف ارده برای صبحانه مناسب است؟
به گفته متخصصان تغذیه مصرف 40 گرم ارده در روز مقدار مناسبی است که همه افراد در گروههای سنی متفاوت می توانند آن را رعایت کنند. به عبارت دیگر شما می توانید در حدود دو و نیم قاشق ارده برای صبحانه مصرف کنید.
مطالعات نشان می دهد که مصرف 40 گرم ارده پس از 4 هفته می تواند میزان کلسترول بد خون را به میزان 6. 9.5٪ کاهش دهد. این رقم بسیار قابل ملاحظه است و ثابت می کند مصرف ارده برای صبحانه در افراد مبتلا به بیماری های قلبی و عروقی نه تنها بلامانع است بلکه فوائد بسیار زیادی برای سلامت این افراد دارد.
ارده سرشار از چربی های سالم، ویتامین ها و مواد معدنی است. در واقع، تنها 1 قاشق غذاخوری معادل15 گرم ارده بیش از 10 درصد از نیاز بدن به مواد مغذی را تامین می کند. جدول زیر ارزش غذایی ارده را به خوبی نشان می دهد.
15 گرم ارده | ارزش غذایی |
---|---|
کالری | 90 کالری |
پروتئین | 3 گرم |
چربی های غیر اشباع | 8 گرم |
کربوهیدرات | 3 گرم |
فیبر | 1 گرم |
تیامین | 13 درصد از نیاز بدن (DV) |
ویتامین B6 | 11 درصد از نیاز بدن (DV) |
فسفر | 11 درصد از نیاز بدن (DV) |
منگنز | 11 درصد از نیاز بدن (DV) |
ارده برای صبحانه در طب سنتی
ارده در طب سنتی جزء گرمی جات طبقه بندی می شود. مواد غذایی که دارای طبع گرم هستند، میزان گردش خون در بدن را افزایش می دهند. این مساله موجب احساس گرمای بیشتر در بدن می شود. در نتیجه مصرف مواد غذایی با طبع گرم مانند ارده می تواند گرما و رطوبت مورد نیاز بدن را تامین کند.
در افرادی که به بیماری های استخوانی مانند آرتریت مبتلا هستند، مصرف ارده گزینه بسیار مناسبی است که می تواند تا حد زیادی به بهبودی و یا پیشگیری از سیر پیشرفت بیماری در این افراد کمک کند. همچنین مصرف ارده به خصوص در طول فصل زمستان و یا در بخش های سردسیر کشور بهترین راه برای پیشگیری از ابتلا به بیماری هایی نظیر آنفلوانزا و سرماخوردگی محسوب می شود.
اما افرادی که دارای مزاج گرم هستند، اغلب با مصرف ارده برای صبحانه دچار جوش ها و مشکلات پوستی می شوند. این افراد بهتر است ارده را با مصلح آن مصرف کنند. به عنوان مثال شما می توانید ارده را به نسبت 1 به 4 به ماست اضافه کنید.
در واقع به ازاء 3 قاشق ماست یک قاشق غذاخوری ارده داخل ظرف بریزید. در صورت دلخواه می توانید روی آن مقداری فندق یا بادام اضافه کنید. این یک صبحانه عالی و پرانرژی برای شروع روز است که در عرض چند دقیقه آماده می شود و می تواند شما را برای ساعت ها پر انرژی نگه دارد.
انواع ارده برای صبحانه چیست؟
ارده یک محصول سنتی و کاملا گیاهی است که از انواع مختلف کنجد تولید می شود. کنجدهای سفید، سیاه و قهوه ای از نظر خواص هیچ گونه تفاوتی با هم ندارند. اما با این حال فرایند تولید ارده باعث ایجاد تفاوت های جزئی در طعم و مزه ارده می شود. به همین علت ارده، این ماده غذایی پرانرژی دارای انواع بسیار متنوعی است، که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
ارده اردکان
اردکان یکی از شهرهای استان یزد و قطب بزرگ تولید ارده در کشور است. به همین علت ارده های این شهر با طعم خاطره انگیز خود از بهترین سوغات های استان یزد محسوب می شوند. روش تولید ارده اردکان کاملا سنتی است. افرادی که اغلب مواد غذایی ارگانیک مصرف می کنند، ارده اردکان را بهترین گزینه در میان انواع مختلف ارده می دانند.
ارده دو آتشه
ارده دو آتشه نیز مانند سایر انواع ارده از دانه های تفت داده شده کنجد به دست می آیند. با این تفاوت که برای تولید ارده دو آتشه کنجدها دو بار تفت داده می شوند. ارده دو آتشه نسبت به سایر ارده ها طعم تلخ تری دارد و این مساله به دلیل مدت زمان بیشتر تفت دادن دانه های کنجد است. با این حال بسیاری از افراد به دلیل ذائقه خود طعم منحصر به فرد ارده دو آتیشه را به سایر انواع ارده ترجیح می دهند.
ارده شیره
استفاده از شیره برخی میوه ها از جمله انگور، انجیر و یا توت بهترین راه برای کاهش میزان تلخی ارده است. شما ارده و شیره از ترکیب مساوی ارده و یکی از انواع شیره های میوه به دست می آید. مصرف ارده برای صبحانه به خصوص در ترکیب با شیره انگور خاصیتی مانند مکمل دارویی دارد. در واقع با مصرف منظم این ترکیب شما می توانید برای همیشه مشکلاتی مانند کم خونی را به راحتی درمان کنید.
ارده عسل
ارده و عسل هر دو دارای خواص درمانی متعددی هستند. ترکیب این دو ماده غذایی به راحتی نیاز بدن شما به انواع مواد مغذی را تامین می کند. برای تهیه این ترکیب از نسبت بک به یک ارده و عسل استفاده می شود. اگر طعم کس و رو به تلخی ارده را ترجیح می دهید می توانید به نسبت دلخواه میزان عسل را کمتر کنید. مصرف ارده و عسل در وعده های صبحانه به خصوص برای ورزشکاران وکودکان در حال رشد بسیار مناسب است.
مصرف ارده برای صبحانه در بارداری
در دوران بارداری آنچه می خورید نه تنها بر سلامت شما، بلکه بر سلامت جنین نیز تأثیر می گذارد. با توجه به اینکه بارداری سیستم ایمنی بدن را تحت تاثیر قرار می دهد مادر و جنین بیش از هر زمان دیگری مستعد ابتلا به بیماری های مختلف هستند. بنابراین انتخاب مواد غذایی سالم، مناسب و مقوی به خصوص در این دوران اهمیت بسیار زیادی دارد.
ارده کنجد یکی از مواد غذایی بسیار عالی و بی ضرر برای استفاده در دوران بارداری است. ارده منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 محسوب می شود. مطالعات نشان می دهد نوزادان متولد شده از زنان بارداری که امگا 3 مصرف می کنند، کمتر در معرض خطر آلرژی غذایی و اگزما قرار دارند. همچنین مصرف اسیدهای چرب امگا 3 خطر زایمان زودرس در مادران باردار را به نحو چشمگیری کاهش می دهد.
ارده در واقع چهار ماده مغذی مورد نیاز بدن مادران باردار را فراهم می کند که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند. به این ترتیب که یک قاشق غذاخوری ارده 26 درصد از نیاز روزانه مس، 12 درصد روی، 12 آهن و 14 سلنیوم دارد. این مواد مغذی با کمک به تولید آنتی اکسیدان ها و آنتی بادی ها، سیستم ایمنی بدن مادران باردار را تقویت می کنند. آنتی اکسیدان ها یکی از مهم ترین مولفه ها در داشتن باروری سالم هستند که هر زوجی باید روی مصرف مناسب آن تمرکز کند.
آیا مصرف ارده برای کودکان مناسب است؟
مصرف مواد مغذی به خصوص در کودکان که در سن رشد قرار دارند، اهمیت بسیار زیادی دارد. ارده به دلیل ارزش غذایی بالا برای مصرف در کودکان بسیار مفید است. اما با این حال باید بدانید که آلرژی به کنجد یکی از حساسیت های شایع در میان کودکان محسوب می شود.
این آلرژی نه تنها در مورد کنجد بلکه در مورد محصولات کنجد مانند ارده نیز صدق می کند. بنابراین ممکن است کودک شما به مصرف ارده که از دانه های کنجد تولید می شود، آلرژی نشان بدهد. اگر کودک شما به کنجد حساسیت دارد، حتی مصرف یک مقدار کوچک از ارده می تواند واکنش های جدی را در کودک شما ایجاد کند.
اغلب کودکانی که به مغزهای آجیل حساسیت دارند نسبت به مصرف کنجد و فراورده های آن مانند ارده نیز دارای همین حساسیت هستند. بنابراین اگر کودک شما به کنجد حساسیت دارد، به هیج وجه نباید از ارده برای صبحانه کودک خود استفاده کنید. برخی از مهمترین علائم حساسیت به ارده عبارت است از:
- معده درد، اسهال و استفراغ
- تورم لب ها، زبان، صورت و گلو
- احساس خارش یا گزگز در دهان
- مشاهده کهیر، اگزما یا خارش پوست
- گرفتگی بینی یا صدای خس خس در هنگام تنفس
تاثیر مصرف ارده برای صبحانه در بیماران قلبی چیست؟
ارده، سرشار از اسیدهای چرب اشباع نشده، پروتئین ها و ویتامین E است. ارده به دلیل داشتن خواص آنتی اکسیدان، به عنوان یک ماده غذایی ضد فشار خون، کاهش دهنده چربی خون و کنترل اشتها شناخته می شود. مطالعات مختلف در مورد مصرف ارده در بیماران قلبی نشان می دهد که مصرف ارده عملکرد قلب و عروق خونی را بهبود می بخشد و فشار خون و ضربان قلب را کاهش می دهد.
مصرف ارده در صبحانه در بیماران مبتلا به استئوآرتریت تأثیر مثبتی بر کاهش سطح کلسترول و استرس اکسیداتیو دارد. همچنین کلسیم و منیزیم موجود در ارده نیز به طور طبیعی موجب کنترل فشار خون در سطوح مطلوب می شوند.
به طور کلی ارده سرشار از چربی های تک غیراشباع و چند غیراشباع است. مطالعات نشان می دهند که مصرف این نوع چربی ها خطر ابتلا به بیماری های قلبی-عروقی و سکته را تا حد چشمگیری کاهش می دهد.
5 فوائد مصرف ارده برای صبحانه چیست؟
ارده یک ماده رایج در آشپزی مدیترانه ای و خاورمیانه ای است که می توانید آن را در وعده صبحانه همراه با نان تست و یا همراه با شیره انگور مصرف کنید. مصرف ارده به دلیل ارزش غذایی بالا تاثیرات بسیار مفیدی در سطح سلامت افراد دارد که برخی از مهمترین آنها عبارتند از:
پیشگیری از انواع سرطان
ارده دارای مقدار زیادی سلنیوم است. این ماده معدنی در بدن به عنوان یک آنتی اکسیدان عمل می کند و باعث کاهش التهاب در بدن می شود. همچنین مطالعات نشان میدهد سزامول، یک ماده شیمیایی طبیعی که در روغن ارده یافت میشود، دارای خواص آنتیاکسیدانی، ضد التهابی و ضد سرطانی قوی است. ارده در مقایسه با سایر مغزها و دانه ها ترکیبات فیتواسترول بیشتری دارد. مصرف این ترکیبات مفید گیاهی یکی از بهترین راهکارهای پیشگیری از سرطان محسوب می شود.
کاهش آرتریت
مطالعات نشان می دهد که مصرف 40 گرم ارده برای صبحانه در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو یک درمان استاندارد برای این بیماری به شمار می رود. بیماران مبتلا به آرتریت که به طور منظم ارده برای صبحانه مصرف می کنند، درد و عوارض جانبی کمتری را گزارش می دهند.
حفظ سلامت استخوان ها
محتوای بالای منیزیم موجود در ارده برای حفظ سلامت استخوانها مفید است. مصرف کافی منیزیم موجب تراکم بیشتر استخوان ها می شود و در کاهش خطر پوکی استخوان موثر است. به همین علت اغلب به زنان یائسه که بیش از سایر زنان در معرض خطر پوکی استخوان قرار دارند توصیه می شود که مصرف ارده برای صبحانه را جزء اولویت غذایی خود قرار بدهند. همچنن مطالعات نشان می دهد که منیزیم موجود در ارده می تواند تراکم مواد معدنی استخوانی را به خصوص در ناحیه گردن و لگن افزایش دهد.
پیشگیری از سکته قلبی
مصرف اسیدهای چرب اشباع نشده به دلیل خواص کاهش دهنده کلسترول، خطر ابتلا به بیماری های قلبی را تا حد چشمگیری کاهش می دهد. ارده دارای ترکیباتی موسوم به فیتواسترول است. این ترکیبات گیاهی وظیفه کنترل سطح کلسترول خون را برعهده دارند. به همین علت مصرف ارده برای صبحانه از ایجاد لخته در عروق خونی پیشگیری می کند، سلامت قلب را افزایش می دهد و باعث پیشگیری از خطر سکته قلبی می شود.
کمک به جوانسازی پوست
ارده به دلیل غنی بودن از ویتامین های B و E، همراه با ویتامین B باعث افزایش گلبول های قرمز خون و در نتیجه اکسیژن رسانی بهتر به سلول های پوست می شود. ویتامین E در بازسازی سلولی و عملکرد بهتر سلول های پوستی موثر است. به همین علت مصرف ارده در صبحانه موجب شادابی و جوانسازی پوست می شود.
سخن آخر در ارده صبحانه
مصرف ارده برای صبحانه یکی از بهترین گزینه ها برای آغاز روز است. ارده فوائد غذایی بسیار فراوانی دارد و می تواند بخش عظیمی از نیازهای غذایی بدن را تامین کند. با این حال از آنجایی که ارده دارای محتوای چربی بالایی است، باید در مصرف ارده برای صبحانه اعتدال را رعایت کنید.
ضمن اینکه انتخاب بهترین و سالم ترین نوع ارده در وعده صبحانه می تواند مزایای بیشتری برای بدن داشته باشد. برای همین توصیه می شود در هنگام انتخاب ارده کنجد، بهترین و با کیفیت ترین آن را از فروشگاه های معتبر مانند پرهلو خریداری کنید تا از سالم بودن آن مطمئن باشید.
سوالات متداول در ارده برای وعده صبحانه
1. آیا مصرف ارده برای صبحانه می تواند به تنهایی از بیماری ها پیشگیری کند؟
خیر، هیچ غذا یا ماده مغذی به تنهایی عامل پیشگیری از بیماری و ارتقای سلامتی نیست. بنابراین بهتر است به جای تمرکز بر مصرف یک ماده غذایی از یک رژیم غذایی متنوع و متعادل استفاده کنید.
2. بهترین راه نگهداری از ارده چیست؟
ارده را بهتر است در جای خنک و تاریک مانند داخل کابینت نگهداری کنید. ارده را می توانید در یخچال نیز بگذارید، اما بافت ابریشمی خود را از دست می دهد.