ارده دو آتیشه خاصیت غذایی بسیار بالایی دارد و به همین علت تقاضای این نوع ارده در بازار بسیار زیاد است. همچنین ارده دو آتیشه با استفاده از دانه های کنجد مرغوب و تکنولوژی روز دنیا تولید می شود. به طور کلی عبارت دو آتشه به معنای دو بار تفت دادن است. در تولید ارده دو آتشه از کنجد سفید به عنوان ماده اصلی تشکیل دهنده ارده استفاده می کنند. برای تهیه و خرید ارده دو اتیشه کنجدها دو بار حرارت داده می شوند. به همین علت عموم مردم این نوع ارده را با نام ارده دو آتیشه می شناسند.
ارده دو آتشه به علت دو بار تفت دادن کنجدها نسبت به ارده معمولی طعم تلخ تر و همچنین رنگ تیره تری دارد. اما این طعم تلخ بیار خوشایند است و باعث آزار دهان نمی شود. به همین علت در میان عموم مردم محبوبیت بسیار بالایی دارد. قبل از خرید انواع ارده مانند ارده اردکان، ارده ساده و یا دو آتشه، بهتر است با خواندن این مقاله از پرهلو، اطلاعات بیشتری را در مورد ارزش غذایی و تفاوت ارده دو آتیشه به دست آورید.
تفاوت ارده معمولی و دو آتشه چیست؟
تغذیه مناسب رمز اصلی سلامت است. به همین علت مصرف مواد غذایی مفید و مغذی در تغذیه و حفظ سلامت انسان اهمیت بسیار زیادی دارد. ارده یکی از مقوی ترین مواد غذایی در سفره ایرانی ها است. ارده که از دانه های کنجد به دست می آید انواع مختلفی دارد و یکی از مهمترین انواع آن ارده دو آتشه است.
در تهیه ارده معمولی کنجدها را فقط یک بار تفت می دهند و به محض اینکه رنگ کنجدها طلایی شد آنها را از روی حرارت برمی دارند. در حالیکه در تولید نوع دو اتشه کنجدها را دوبار تفت می دهند. ارده معمولی طعم گسی دارد که کمی به تلخی متمایل است. اما مقدار این تلخی در ارده آتشه بیشتر احساس می شود، که این ویژگی ناشی از تفت بیشتر کنجد ها است.
با این حال تلخی ارده دو آتیشه ناخوشایند و آزاردهنده نیست. حتی رنگ آن در مقایسه با ارده معمولی تا حدودی تیره تر است. ارده دو آتشه طرفداران خاص خود را دارد و روز به روز محبوبیت آن در میان مصرف کنندگان بیشتر می شود.
روش استفاده از ارده دو آتیشه چیست؟
از ارده دوآتشه می توانید در وعده های اصلی غذایی و یا در میان وعده ها استفاده کنید. روش استفاده از این ماده غذایی پرخاصیت به ذائقه شما بستگی دارد. اغلب افراد ترجیح می دهند از ارده دوآتیشه در هنگام صبحانه استفاده کنند.
زیرا ارده دوآتشه دارای کالری بالایی است و می تواند نیاز بدن به انرژی را در طول روز فراهم کند. مصرف ارده در وعده صبحانه باعث تامین انرژی و پیشگیری از خستگی در طول روز می شود.
همچنین این ارده، جایگزین بسیار خوبی برای انواع سس ها است. بنابراین می توانید از آن برای طعم دار کردن انواع ساندویچ ها و یا سلادها استفاده کنید.
ضمن آنکه ارده دو آتشه در بسیاری از نقاط ایران و به خصوص شهرهای جنوبی به عنوان پیش غذا استفاده می شود. طعم و کیفیت بی نظیر ارده دو آتیشه طعم لذیذتری را به غذای شما می بخشد.
فواید مصرف ارده دو آتشه در زمستان چیست؟
سرماخوردگی یکی از بیماری های شایع در فصل زمستان است. انواع ارده و به خصوص ارده دو آتیشه دارای طبع گرم است. به همین علت مصرف آن در طول زمستان و سرمای هوا برای گرم نگه داشتن بدن بسیار مفید است و باعث پیشگیری از سرماخوردگی می شود. اگر بدن شما دارای طبع سردی است می توانید آن را با کمی شیره انگور و یا شیره خرما ترکیب کنید.
انتخاب شیره ها به ذائقه شما بستگی دارد. افزودن انواع شیره ها علاوه بر طعم لذیذتر باعث افزایش خاصیت گرمی ارده دوآتشه نیز می شود. استفاده از این ترکیب غذایی باعث پیشگیری از بیماری هایی مانند روماتیسم در افرادی که دارای طبع سرد هستند می شود.
روش تهیه ارده دو آتشه چیست؟
برای تهیه ارده دو آتیشه فقط از کنجدهای سفید و بسیار مرغوب استفاده می شود. کنجدها به مدت یک شبانه روز در داخل آب قرار می گیرند. با این کار ناخالصی های موجود در دانه های کنجد مانند شن ریزه ها ته نشین می شوند و کنجدهای تمیز بر روی آب قرار می گیرند. کنجدهای تمیز را از آب خارج می کنند و در معرض آفتاب قرار می دهند تا کنجدها کاملا خشک شوند.
سپس کنجدهای خشک شده را در داخل دستگاه می ریزند. این دستگاه مخصوص پوست کنجدها را جدا می کند. کنجدهای بدون پوست را در داخل یک حوض پر از آب و نمک قرار می دهند. پس از چند ساعت تفاله های کنجد ته نشین می شوند و کنجدهای تمیز روی آب قرار می گیرند.
کنجدهای تمیز را از روی آب جمع آوری می کنند و بعد آنها را چند بار با آب تمیز شستشو می دهند. با این کار شوری کنجدها از بین می رود.
در ادامه کنجدهای تمیز در داخل کوره کنجد پزی ریخته می شوند. 4 ساعت زمان لازم است تا کنجدها تفت بخورند. این زمان بسیار طولانی تر از زمان لازم برای تهیه ارده معمولی است. زیرا برای تهیه ارده دو اتشه کنجدها حداقل دو برابر بیشتر تفت داده می شوند.
پس از اینکه رنگ کنجدها طلایی تیره شد، آنها را از کوره خارج می کنند. حالا نوبه آسیاب کردن کنجد ها است. کنجدهای آسیاب شده حالت خمیری شکلی دارند و برای خاصیت بیشتر مقدار کمی روغن زیتون هم به آن اضافه می شود. در این مرحله کنجد با کیفیت و دو آتشه ما آماده مصرف است.
ارزش غذایی ارده دو آتشه چیست؟
ارده تنوری یکی از مقوی ترین مواد غذایی است که می توانید آن را در سبد غذایی روزانه خود بگنجانید. مصرف منظم ارده دو آتشه بسیاری از نیازهای بدن به ویتامین ها، املاح و مواد معدنی را تامین می کند.
مطالعه جدول زیر باعث اشنایی بیشتر شما با ارزش غذایی ارده دواتشه می شود. یک قاشق غذاخوری آن معادل 15 گرم، دارای ارزش غذایی زیر است:
مواد تشکیل دهنده | ارزش غذایی |
---|
انرژی | 89 کالری |
کربوهیدرات | 3 گرم |
پروتئین | 6/2 گرم |
فیبر | 5/1 گرم |
چربی | 8 گرم |
سدیم | 17 میلی گرم |
خواص ارده دو آتشه چیست؟
ارده دوآتشه یکی از غنی ترین منابع کلسیم است. کلسیم در ساخت استخوان های بدن و کمک به استحکام آنها اهمیت بسیار زیادی دارد. در افراد بالای 50 سال به طور تقریبی از هر 8 نفر یک نفر دچار شکستگی ناشی از پوکی استخوان می شود. این شکستگی ها اغلب در ناحیه لگن رخ می دهند.
مصرف منظم ارده دو اتشه به خصوص در افراد سالمند باعث تقویت استخوان های بدن و پیشگیری از ابتلا به بیماری هایی نظیر پوکی استخوان می شود. اما با این حال، مصرف آن با مزایای دیگری همراه است که مهمترین آنها عبارتند از:
کمک به درمان افسردگی
ارده تنوری یک ماده غذایی سرشار از منیزیوم است. مصرف منیزیوم در تولید هورمون سروتونین به بدن کمک می کند. افزایش سروتونین خون باعث احساس رضایت و شادی در افراد می شود. به همین علت مصرف روزانه یک قاشق غذاخوری ارده دو اتشه به عنوان بهترین جایگزین برای مکمل های منیزیم محسوب می شود و از این طریق به بهبود افسردگی و درمان اختلالات افسردگی کمک فراوانی می کند.
کمک به درمان کم خونی
کم خونی یکی از بیماری های شایع در بسیاری از گروه های سنی است که به خصوص در میان خانم ها شیوع بیشتری دارد. این بیماری در اثر کاهش گلبول های قرمز و هموگلوبین خون رخ می دهد. این در حالی است که مصرف یک قاشق غذاخوری ارده دو آتیشه می تواند 7/0 درصد از نیاز بدن شما به آهن را تامین کند.
پیشگیری از بیماری های قلبی
افزایش کلسترول خون یکی از مهمترین علل ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی است. مصرف ارده دو اتشه به دلیل داشتن چربی های غیر اشباع کلسترول بدن را کاهش می دهد و از این طریق باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی می شود.
پیشگیری از آلزایمر
فسفر یکی از مهمترین مواد غذایی در بهبود عملکرد سلول های مغزی است. یک قاشق غذاخوری آن در حدود 9/0 درصد فسفر دارد. به همین افرادی که دارای مشاغل فکری هستند می توانند از ارده دوآتشه برای بهبود قدرت حافظه خود استفاده کنند.
در مجموع مصرف روزانه ارده دو آتیشه به دلیل داشتن فسفر همانند یک مکمل باعث افزایش قدرت حافظه و پیشگیری از بیماری هایی مانند آلزایمر می شود.
کاهش ریزش مو
یکی از مهمترین علل ریزش مو کاهش روی بدن است. روی که با نام علمی زینک نیز شناخته می شود از مهمترین مواد معدنی مورد نیاز بدن است.
یک قاشق غذاخوری ارده تنوری به راحتی 6/0 درصد از نیاز بدن شما به روی را تامین می کند. مصرف روی کافی از ریزش موها پیشگیری می کند و در بهبود رشد ناخن ها نیز بسیار موثر است.
افزایش سیستم ایمنی بدن
ارده دو آتشه ارزش غذایی بسیار بالایی دارد و دارای مقدار زیادی پروتئین، کلسیم، فیبر، املاح معدنی و ویتامین ها است. ضعف سیستم ایمنی باعث آسیب پذیری بدن در مقابله با بیماری ها می شود. مصرف منظم ارده دو آتیشه با تقویت سیستم ایمنی از ورود انواع عفونت ها به بدن پیشگیری می کند و باعث مهار ابتلا به بیماری ها می شود.
کمک به درمان آرتروز
آرتروز یکی از بیماری های بسیار شایع است که در اثر التهاب مفاصل رخ می دهد. این بیماری به خصوص در میان سالمندان شیوع بیشتری دارد. ارده دوآتشه دارای خواص انتی اکسیدان است.
مصرف ترکیبات غذایی حاوی آنتی اکسیدان التهاب بدن را کاهش می دهد، از غضروف ها در برابر آسیب های احتمالی محافظت می کند و از این طریق باعق پیشگیری از ابتلا به آرتروز می شود.
کمک به درمان میگرن
ارده دو اتشه همانند یک داروی گیاهی به بهبود میگرن و کاهش علائم آن کمک می کند. منیزویوم یکی از مهمترین مواد معدنی در درمان میگرن است که به مقدار زیاد در ارده دو آتیشه یافت می شود. درد میگرن اغلب با مصرف مواد غذایی سرد افزایش پیدا می کند. به همین علت افراد مبتلا به سردردهای میگرنی باید مواد غذایی دارای طبع گرم را در رژیم غذایی خود بگنجانند. ارده دوآتشه یکی از مواد غذایی با ارزش غذایی بالا و طبع گرم است که تا حد زیادی به پیشگیری از حملات میگرن در افرا مبتلا کمک می کند.
کاهش عوارض یائسگی
گر گرفتگی یکی از مهمترین عوارض یائسگی در خانم ها است که در اثر کمبود هورمون استروژن بدن رخ می دهد. مصرف مواد غذایی حاوی فیتو استروژن تا حد زیادی به کاهش علائم یائسگی در خانم ها کمک می کند.
فیتواستروژن ها جزء ترکیبات غذایی هستند که در بدن عملکردی نظیر هورمون استروژن دارند. در نتیجه مصرف آن کمبود استروژن بدن خانم ها را تا حدودی تامین می کند و باعث کاهش عوارض یائسگی در خانم ها می شود.
خرید ارده دو آتیشه
یکی از مهمترین فاکتورها در انتخاب بهترین نوع از ارده برای رژیم غذایی، توجه به کیفیت و سالم بودن آن است که ارده تنوری هم از این قاعده مستثنی نیست. برای همین، به توصیه می شود در هنگام خرید ارده دو آتیشه به کیفیت توجه کنید نه قیمت آن! این در حالی است که مصرف انواع ارده های تقلبی و بی کیفیت از اردکان یزد می تواند با بروز عوارضی همراه باشد به نحوی که ارزش خرید و امتحان کردن ندارند.
سخن آخر در ارده دو آتیشه
ارده دو آتشه یکی از مفید ترین مواد غذایی است که به دلیل ارزش غذایی بالا اهمیت زیادی در رژیم غذایی روزانه دارد. ارده دو آتیشه از دانه های کنجد سفید و مرغوب به دست می آید. در تولید ارده دو آتشه بر خلاف ارده معمولی کنجدها برای دو بار و به مدت طولانی تر تفت داده می شوند.
به همین علت ارده تنوری طعم نسبتا گس و تلخ تری دارد. طعم خاص ارده دوآتشه همراه با خاصیت غذایی بالای آن باعث محبوبیت زیاد این ماده غذایی در میان مصرف کنندگان شده است. مصرف آن در رژیم غذایی روزانه علاوه بر افزایش سطح سلامت باعث پیشگیری از ابتلا به بیماری های مختلف می شود. اما یکی از مهمترین موارد در خرید ارده دو آتیشه، انتخاب انواع محصول باکیفیت و سالم است. برای همین توصیه می شود محصول مورد نیاز خود را از فروشگاه های معتبری مانند پرهلو خریداری کنید تا از کیفیت و قیمت آن مطمئن باشید.
سوالات متداول برای ارده تنوری
1. ارده دواتشه را با چه مصلحی می توان استفاده کرد؟
ارده دو آتیشه در طب سنتی دارای طبع گرم است و می توانید از ماست به عنوان بهترین مصلح برای آن استفاده کنید. همچنین عسل نیز به عنوان یکی از مصلح های خوب ارده تنوری محسوب می شود.
2. آیا مصرف ارده دوآتشه در درمان آسم موثر است؟
بله، مصرف آن به دلیل داشتن منیزیم فراوان باعث کاهش اسپاسم راه های هوایی می شود. کاهش اسپاسم و التهاب مجاری تنفسی نیز به تنفس بهتر و کاهش علائم آسم کمک بسیار موثری می کند.
3. چه افرادی باید از مصرف ارده دو اتیشه خودداری کنند؟
افرادی که به مصرف کنجد آلرژی دارند باید از مصرف فراورده های مختلف کنجد مانند ارده تنوری خودداری کنند.