آشنایی با خواص مصرف ارده در بارداری
- ارزش غذایی ارده چیست؟
- روش های مصرف ارده در بارداری چیست؟
- چه مقدار ارده در بارداری مصرف کنیم؟
- کدام مادران باید در مصرف ارده در بارداری احتیاط کنند؟
- آیا مادران مبتلا به دیابت بارداری می توانند ارده مصرف کنند؟
- مصرف ارده در بارداری چه فوائدی برای سلامت جنین دارد؟
- آیا مصرف ارده در بارداری می تواند منجر به سقط جنین شود؟
- مصرف ارده در بارداری چه تاثیری بر هوش جنین دارد؟
- فوائد مصرف ارده در بارداری
- بهترین نوع ارده برای مصرف در بارداری چیست؟
- سخن آخر برای ارده در دوران بارداری
- سوالات متداول برای ارده در بارداری
مصرف ارده در بارداری اهمیت بسیار زیادی دارد. چرا که زنان در دوران بارداری باید به میزان و نحوه مصرف ارده توجه زیادی داشته باشند. این در حالی است که بارداری دوران خاصی در زندگی یک زن است. خانم های باردار در این دوران نسبت به مواد غذایی مصرفی خود دقت نظر زیادی به خرج می دهند. تامین مواد مغذی و ویتامین های ضروری برای مادر و جنین اساس تغذیه متعادل را تشکیل می دهد و اینجا است که خرید ارده باکیفیت در بارداری اهمیت می یابد.
ارده که از دانههای آسیاب شده کنجد به دست میآید یک عنصر مهم در آشپزی خاورمیانه است که در انواع غذاها و دسرها به وفور مورد استفاده قرار می گیرد. امروزه ارده، به دلیل طعم غنی و استفاده چند منظوره در غذاهای مختلف، محبوبیت روزافزونی در میان افراد دارد.
ارده منبع خوبی از چربیهای سالم، پروتئین، فیبر، مواد معدنی و ویتامینها است. با این حال، مصرف ارده در بارداری باید با احتیاط و با مشورت پزشک انجام شود. در این مقاله از پرهلو مزایا و معایب مصرف ارده در بارداری را بررسی می کنیم تا مادران باردار بتوانند در مورد رژیم غذایی خود تصمیم آگاهانه تری بگیرند.
ارزش غذایی ارده چیست؟
ارده یک ماده غذایی با ارزش بالا است. در حدود 100 گرم ارده مقدار بسیار زیادی پروتئین، چربیهای سالم، فیبر، مواد معدنی و ویتامینهای مختلف یافت می شود. این مساله اهمیت مصرف ارده در بارداری را نشان می دهد. همچنین، کنجد دارای آنتیاکسیدانها و ترکیبات گیاهی مفید مانند سیانوژلوکسینها است که در افزایش سطح سلامت و پیشگیری از بیماری ها بسیار موثر است. جدول زیر ارزش غذایی ارده در 100 گرم را به شما نشان می دهد:
ویتامین ها و مواد معدنی | مقدار موجود در 100 گرم ارده |
---|---|
منیزیوم | 351 میلی گرم |
پتاسیم | 468 میلی گرم |
روی | 8/7 میلی گرم |
مس | 4/1 میلی گرم |
آهن | 6/14 میلی گرم |
کلسیم | 975 میلی گرم |
روش های مصرف ارده در بارداری چیست؟
ارده کنجد دارای قوام مخصوص و طعم بسیار غنی و خوشمزهای است. این ماده غذایی مفید را می توانید به شکل های مختلف در دوران بارداری خود استفاده کنید. ارده طعم نسبتا تلخی دارد و برخی مادران به دلیل ذائقه خود طعم تلخ و طبیعی ارده را بیشتر می پسندند. درحالیکه برخی دیگر از مادران ترجیح می دهند آن را همراه با یک ماده غذایی شیرین استفاده کنند.
در واقع روش های مصرف ارده در بارداری پیش از هر چیز به ذائقه شما بستگی دارد. بنابراین اگر میخواهید ارده را در رژیم بارداری خود بگنجانید، روش های مختلفی برای این کار وجود دارد که در جدول زیر برخی از مهمترین آنها را به شما توصیه می کنیم:
روش های مصرف ارده در بارداری | مثال |
---|---|
به تنهایی | همراه با نان تست |
همراه با شیرین کننده ها | شیره انگور، شیره توت، شیره انجیر، عسل |
ماده اصلی در تهیه غذا | حلوای عربی و حموس |
به عنوان تزیین | بر روی انواع کیک، شیرینی یا دسرها |
به عنوان سس | در انواع آشها، سالادها و غذاهای گوشتی |
در مجموع ارده که به طور گسترده در غذاهای شرقی استفاده می شود، به دلیل ارزش تغذیه ای بالا، ویتامین ها و آنتی اکسیدان های موجود در آن مشهور است. همچنین ارده مقدار فراوانی پروتئین، فیبر و چربی های سالم دارد که آن را به یک انتخاب عالی برای خانم های باردار تبدیل می کند.
چه مقدار ارده در بارداری مصرف کنیم؟
مصرف ارده در دوران بارداری، به عنوان یک منبع غنی از مواد مغذی مفید مانند پروتئین، فیبر، کلسیم و آهن می تواند برای سلامت مادر و جنین مورد استفاده قرار گیرد. محدودیت خاصی برای میزان مصرف ارده در دوران بارداری وجود ندارد. با این حال، در مورد ارده نیز مانند هر ماده غذایی دیگری بهتر است که یک رژیم غذایی متعادل و متنوع را رعایت کنید. مصرف سه قاشق غذاخوری ارده در روز می تواند تمامی نیاز های غذایی مادر و جنین را به خوبی تامین کند. در دوران بارداری ذائقه مادران باردار دچار تغییرات زیادی می شود.
برخی از مادران طعم گس و رو به تلخی ارده را دوست دارند اما برخی دیگر ترجیح می دهند آن را به صورت شیرین و همراه با عسل یا سایر شیرین کننده های طبیعی مانند شیره انگور مصرف کنند. در هر حال مصرف ارده در بارداری به دلیل فیبر، پروتئین و سایر مواد مغذی مزایای فراوانی برای سلامت مادر و جنین دارد.
کدام مادران باید در مصرف ارده در بارداری احتیاط کنند؟
آلرژی به کنجد یکی از شایع ترین آلرژی ها در میان افراد محسوب می شود. به همین علت یکی از نگرانی های اولیه در مورد مصرف ارده در بارداری احتمال بروز آلرژی است. مصرف ارده در بارداری به طور کلی منعی ندارد مگر اینکه نسبت به کنجد و محصولات مرتبط با آن مانند ارده یا روغن کنجد دارای آلرژی باشید.
آلرژی زمانی رخ می دهد که سیستم ایمنی شما یک ماده بیضرر مانند ارده را به اشتباه بهعنوان یک تهدید شناسایی میکند و باعث ایجاد واکنش های شدید آلرژیک میشود.
بنابراین اگر در دوران بارداری به سر می برید و آلرژی شناخته شده ای به کنجد دارید، باید از مصرف ارده در بارداری جدا خودداری کنید. در چنین مواردی، مصرف ارده می تواند منجر به علائم آلرژیک مانند کهیر، خارش، تورم یا حتی آنافیلاکسی شود که یک واکنش آلرژیک شدید است و زندگی مادر و جنین را در معرض خطر مرگ قرار می دهد.
اگر مطمئن نیستید که به کنجد حساسیت دارید یا خیر، بهتر است قبل از گنجاندن ارده در رژیم غذایی خود در دوران بارداری حتما با یک متخصص آلرژی مشورت کنید
آیا مادران مبتلا به دیابت بارداری می توانند ارده مصرف کنند؟
دیابت بارداری یا دیابت بارداری گسترشیافته یک نوع دیابت است که در دوره بارداری در برخی از مادران رخ می دهد. در این حالت، سطح قند خون مادر باردار به میزان بالاتر از حد طبیعی افزایش مییابد. دیابت بارداری یکی از مشکلات شایع در بسیاری از مادران باردار است.
در این بیماری، هورمونهای تولید شده توسط جنین و جفت باعث مقاومت بدن مادر در برابر انسولین میشوند. انسولین نقش کنترل سطح قند خون را در بدن ایفا میکند. با کاهش حساسیت بدن به انسولین، انتقال قند از خون به سلولها کاهش مییابد و سطح قند خون بالا میرود.
اما با این حال مصرف ارده در بارداری به دلیل داشتن مقادیر فراوان فیبر نقش بسیار مهمی در کنترل قند خون بدن دارد. همچنین ارده فاقد کلسترول است و به هیچ عنوان از نظر فشار خون مشکلی را برای مادران باردار ایجاد نمی کند.
بنابراین مادران باردار می توانند ارده را به مقدار معقول و مناسب سه قاشق غذاخوری در روز به وعده های اصلی غذایی خود اضافه کنند. مصرف ارده در بارداری نه تنها هیج مشکلی را برای مادران مبتلا به دیابت بارداری ایجاد نمی کند بلکه در کنترل سطح انسولین بدن نیز نقش بسیار موثری دارد.
مصرف ارده در بارداری چه فوائدی برای سلامت جنین دارد؟
دریافت کافی اسیدهای چرب غیر اشباع مانند امگا 3 و امگا6 در دروان بارداری اهمیت بسیار زیادی در سلامت مغز و سیستم عصبی جنین دارد. کمبود این مواد مغذی در دوران بارداری موجب آسیبهای جبران ناپذیر در سیستم عصبی مرکزی جنین می شود. مصرف ارده در بارداری به خصوص در سه ماهه اول بارداری از ابتلا جینن به بیمار های مادرزادی مغز و ستون فقرات پیشگیری می کند.
علاوه بر آن مطالعات نشان می دهد مادرانی که در دوران بارداری خود اسیدهای چرب امگا3 مصرف می کنند دارای نوزادان باهوش تری هستند. ارده جزء مواد غذایی مفیدی است که با مصرف آن به راحتی می توانید چربی های ضروری مورد نیاز بدن را دریافت کنید.
به طور کلی حفظ سلامت مادر در طول دوران بارداری مهمترین راه پیشگیری از بیماریهای دستگاه عصبی در جنین است. به همین علت مراقبت از تغذیه مناسب، پیشگیری از از عفونتها، مصرف مکملهای ویتامین و مواد معدنی مورد نیاز در این دوران اهمیت بسیار زیادی دارد.
آیا مصرف ارده در بارداری می تواند منجر به سقط جنین شود؟
مصرف کنجد در حد معمول و در رژیم غذایی بارداری معمولاً به عنوان یک ماده مغذی ایمن محسوب میشود و باعث سقط جنین نمیشود. در واقع، کنجد یک منبع غنی از مواد مغذی مانند پروتئین، کلسیم، آهن، مس و فیبر است که در دوران بارداری نیازهای غذایی مادران باردار را تأمین میکند. از آنجایی که ارده در طب سنتی جزء مواد گرمی محسوب می شود برخی افراد اعتقاد دارند که مصرف ارده در بارداری خطر سقط جنین را افزایش می دهد. اما با این حال هیچ گونه مطالعات علمی مبنی بر تایید این نظریه وجود ندارد. در مجموع تا زمانی که در مصرف یک ماده غذایی اعتدال را رعایت می کنید هیچ گونه خطری برای سلامت شما ایجاد نمی شود.
با این حال مادران بارداری که برای سلامت جینن خود نگران هستند می توانند برای اطمینان خاطر پیش از مصرف ارده در بارداری در مورد ایمن بودن مصرف و نحوه و مقدار مصرف آن با پزشک معالج خود مشورت کنند.
مصرف ارده در بارداری چه تاثیری بر هوش جنین دارد؟
مصرف اسیدهای چرب امگا-۳ مانند اسید آلفا-لینولنیک (ALA)، اسید دوکوزاهگزانوئیک (DHA) و اسید ایکوزاپنتانوئیک (EPA) در دوران بارداری تأثیر مستقیمی بر توسعه و رشد مغز و سیستم عصبی جنین دارد. امگا-۳ یک نوع اسید چرب بسیار مهم است که در ساختار مغز و عصبها نقش چشمگیری دارد. این اسیدهای چرب مفید به مقدار فراوان در ارده یافت می شوند.
مطالعات نشان می دهد که مصرف مواد غذایی حاوی امگا-۳ در دوران بارداری به بهبود توسعه عصبی جنین کمک می کند. این اسیدها در بهبود عملکرد شناختی و حافظه نوزادان و کودکان تاثیر فراوانی دارند. همچنین برخی مطالعات حاکی از آن است که مصرف امگا-۳ توسط مادران در دوران بارداری باعث ارتقای قابل توجه در قدرت تمرکز ،حافظه و توانایی یادگیری کودکان می شود.
فوائد مصرف ارده در بارداری
ارده که از آسیاب شدن دانههای تفت داده کنجد به دست می آید مانند نیروگاهی بزرگ از مواد مغذی است که میتواند از سلامت بارداری شما حمایت کند. همچنین ارده منبع غنی از چربی های سالم از جمله اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 است که برای رشد مغز و شکل گیری اندام های بدن جنین مهم هستند.
ارده همچنین سرشار از مواد معدنی مانند کلسیم، آهن، منیزیم و روی است که همگی نقش حیاتی در حفظ سلامت مادر و نوزاد دارند. برخی از مهمترین فوائد مصرف ارده در بارداری عبارت است از:
1. پیشگیری از یبوست
یبوست یکی از مشکلات شایع دوران بارداری است. تغییرات هورمونی، افزایش حجم رحم و فشار بر روی رودهها، مصرف مکمل آهن و نیز کاهش فعالیت جسمانی در برخی موارد باعث شدید شدن یبوست در بارداری می شود.
مصرف ارده به دلیل داشتن فیبرهای غذایی فراوان در درمان و کاهش مشکلات مرتبط با یبوست تاثیر فراوانی دارد. فیبرهای غذایی موجود در ارده برای هضم شدن به آب زیادی نیاز دارند. در نتیجه مقدار زیادی آب وارد روده ها می شود، حجم مواد دفعی افزایش پیدا می کند و عمل دفع راحت تر انجام می شود.
2. درمان کم خونی
کم خونی یا آنمی یکی از مشکلات شایعی است که بسیاری از مادران آن را در دوران بارداری خود تجربه می کنند. در این دوره، بدن برای تأمین نیازهای خونی جنین به مقدار بیشتری آهن نیاز دارد. با کمبود آهن، سطح هموگلوبین و هماتوکریت خون کاهش می یابد و علائمی مانند خستگی، ضعف، خواب آلودگی، بیاشتهایی و تنگی نفس ظاهر می شوند.
در حالیکه 100 گرم ارده دارای 3میلی گرم آهن است و به تنهای می تواند در حدود 7 درصد از نیاز روزانه بدن به آهن را تامین کند.
3. تقویت سیستم ایمنی
ارده حاوی آنتیاکسیدانهای قوی مانند توکوفرولها (ویتامین E) و فیتوسترولها است. آنتیاکسیدانها با مهار و از بین بردن رادیکالهای آزاد ، سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند.
با افزایش مصرف آنتیاکسیدانها، سیستم ایمنی بدن افزایش مییابد و میزان مقابله با بیماری های ویروسی و عفونی دو چندان می شود. این مساله به خصوص در مادران باردار که سیستم ایمنی آنها به دلیل بارداری تضعیف می شود، اهمیت دوچندانی می یابد.
4. حفظ سلامت استخوان ها
کلسیم یکی از مواد معدنی اساسی است که در حفظ سلامت استخوانها نقش بسیار مهمی دارد. استخوانها از مواد معدنی شامل کلسیم و فسفر تشکیل می شوند. در واقع، کلسیم عنصر اصلی در ساختار استخوانها است و در فرآیند استخوان سازی نقش مهمی ایفا میکند.
ارده یکی از مواد غذایی بسیار مفید با سطوح بالای کلسیم است که مصرف آن در بارداری از ابتلا مادران باردار به پوکی استخوان پیشگیری می کند و باعث استحکام استخوان های جنین می شود.
5. تامین انرژی بدن
ارده دارای مقدار کالری بالایی است و می تواند انرژی مورد نیاز مادران باردار را در این دوران به راحتی تامین کند. احساس ضعف و خستگی یکی از عوارض شایع به خصوص در طول سه ماهه اول بارداری است.
مادران باردار به دلیل تامین انرژی بدن خود و جنین به کالری بیشتری نیاز پیدا می کنند. مصرف ارده به دلیل داشتن ارزش غذایی بالا می تواند علاوه بر تامین مواد مغذی انرژی مورد نیاز برای گذر از سه ماهه اول بارداری را به راحتی تامین کند.
بهترین نوع ارده برای مصرف در بارداری چیست؟
ارده ارگانیک بهترین نوع ارده برای مصرف در دوران بارداری است. مواد غذایی ارگانیک به موادی اطلاق میشود که در فرآیند تولید آنها کودها، سموم و هورمونهای شیمیایی به کار نمی رود. در تولید کنجد های ارگانیک، از کودها و سموم طبیعی مانند کودهای کمپوستی و سمکشهای طبیعی استفاده میشود. ارده ارگانیک ارده ای است که از دانه های کنجد طبیعی به دست می آید. همچینن در فرایند تولید ارده ارگانیک به هیچ وجه از مواد افزودنی و نگهدارنده ها استفاده نمی شود.
برخی از مواد نگهدارنده موجب بروز آلرژیها و واکنشهای آلرژیک در برخی از افراد می شوند. به عنوان مثال مصرف مواد نگهدارنده ای مانند بیسولفیت سدیم با ابتلا به مشکلات عدیده ای از جمله آسم، سرفه و اگزما همراه است.
به همین علت توصیه می شود تا حد امکان در دوران بارداری خود از محصولات ارگانیک استفاده کنید. با خرید ارده ارگانیک علاوه بر تامین مواد مغذی مورد نیاز، می توانید از حفظ سلامت خود و جنین نیز مطمئن شوید.
امروزه مصرف مواد غذایی ارگانیک به عنوان یک گزینه سالم و پایدار مورد توجه بسیاری از مادران باردار است. این نوع محصولات به مواد شیمیایی مضر آلوده نیستند و به حفظ سلامتی محیط زیست نیز کمک می کنند. بهتر است هنگام خرید ارده به نشانههای ارگانیک موجود در محصولات توجه کنید و تا حد امکان خرید خود را از منابع معتبر انجام دهید.
سخن آخر برای ارده در دوران بارداری
مصرف ارده در بارداری برای اغلب مادران باردار بی خطر و مفید است. با این حال، اگر به مصرف کنجد آلرژی دارید، برای پیشگیری از بروز واکنش های آلرژیک احتمالی، بهتر است از مصرف محصولات کنجد مانند ارده اجتناب کنید. ارده دارای مقدار زیادی از مواد مغذی ضروری و چربیهای مفید برای سلول های عصبی است و مصرف آن در بارداری تاثیر زیادی در افزایش هوش جنین دارد.
اما یکی از مهمترین فاکتورها برای مصرف ارده در دوران بارداری، توجه به کیفیت و طبیعی بودن آن است. برهمین اساس، به زنان توصیه می شود به انتخاب نوع ارده در دوران بارداری خودشان توجه کنند. حتی بهتر است ارده مورد نیاز خود را از فروشگاه های غذایی معتبری مانند پرهلو خریداری کنند تا از سالم و ارگانیک بودن آن مطمئن باشند.
سوالات متداول برای ارده در بارداری
1. آیا مصرف ارده در بارداری در جنسیت جنین تاثیر دارد؟
بر اساس طب سنتی مصرف مواد غذایی گرم باعث پسر شدن جنین می شوند. اما با این حال مطالعات علمی کافی در رد یا تایید این ادعا وجود ندارد.
2. مصلح ارده چیست؟
سرکه و عسل بهترین مصلح های ارده محسوب می شوند. همچینین برای تعدیل طبع ارده می توانید آن را همراه با میوه های دارای طبع سرد مانند انواع توت استفاده کنید.
3. روش نگهداری ارده چگونه است؟
ارده را باید دور از نور مستقیم خورشید و در جای خشک و خنک نگهداری کنید. با این روش ارده حداقل به مدت یکسال قابل استفاده است.