ارده چیست؟ از نحوه نگهداری تا خواص و مضرات ارده
- ارزش غذایی ارده چیست؟
- از نظر طب سنتی، طبع ارده چیست؟
- طرز تهیه ارده چیست؟
- ارده را چگونه نگهداری کنیم؟
- مزایای مصرف ارده در یائسگی چیست؟
- خواص مصرف ارده در بارداری چیست؟
- چه مقدار ارده در روز مصرف کنیم؟
- عوارض مصرف بیش از حد ارده چیست؟
- فوائد مصرف ارده برای سلامت بدن چیست؟
- سخن آخر برای ارده چیست؟
- سوالات متداول در ارده چیست؟
ارده یک ماده غذایی بسیار مقوی است که جایگاه ویژه ای در رژیم غذایی دارد. اما با این حال، برخی افراد می پرسند، مزایای مصرف ارده چیست؟ آیا همه افراد می توانند از ارده در رژیم غذایی خودشان استفاده کنند؟ بهترین نحوه مصرف ارده چیست؟ بهترین نوع ارده را از کجا خریداری کنیم؟
واقعیت این است که ارده از آسیاب شدن دانه های کنجد تفت داده شده به دست می آید و دارای طعمی خاص و منحصر به فردا است. ارده در زبان های غربی با عنوان تاهینی نامیده می شود. این اسم در واقع برگرفته از واژه عربی تاهین به معنای آرد یا آسیاب کردن است. زیرا ارده از آسیاب شدن دانه های کنجد تولید می شود.
کنجد جزء دانه های روغنی است که مغزهایی مانند گردو، فندق و بادام نیز به آن تعلق دارند. مصرف روزانه ارده همانند یک مکمل غذایی می تواند بخش زیادی از نیازهای بدن به مواد غذایی را برطرف کند. اسیدهای چرب غیر اشباع، که به مقدار فراوان در ارده وجود دارد، برای سیستم قلبی عروقی مفید هستند. ارده همچنین سرشار از پروتئین است. در هر 100 گرم ارده، در حدود 25 گرم پروتئین وجود دارد، این مقدار پروتئین دقیقا معادل خوردن یک دنده گوشت گاو است.
بنابراین مصرف ارده در افراد گیاهخوار که از منابع گوشت قرمز استفاده نمی کنند می تواند به راحتی پروتئین مورد نیاز بدن را تامین کند. اما اگر قصد خرید ارده را دارید، بهتر است این مقاله از پرهلو را بخوانید و اطلاعات بیشتری را در مورد ارزش غذایی ارده کسب کنید.
ارزش غذایی ارده چیست؟
ارده مواد معدنی مختلفی از جمله فسفر، منیزیم، پتاسیم، کلسیم، سلنیوم و آهن را فراهم میکند که کمبود آنها در بدن باعث خستگی، گرفتگی عضلات یا مشکلات تمرکز می شود. اما مهمترین املاح معدنی موجود در ارده چیست؟
املاح معدنی موجود در ارده | مقدار آن در 15 گرم |
---|---|
کلسیم | 5% از نیاز روزانه |
زینک | 6% از نیاز روزانه |
آهن | 7% از نیاز روزانه |
فسفر | 9% از نیاز روزانه |
سلنیوم | 9% از نیاز روزانه |
مس | 27% از نیاز روزانه |
منیزیوم | 31% از نیاز روزانه |
از نظر طب سنتی، طبع ارده چیست؟
ارده در طب سنتی در دسته مواد غذایی با طبع گرم قرار می گیرد. بنابراین افرادی که دارای مزاج گرم هستند باید تا حد امکان تعادل در سبد غذایی خود را رعایت کنند. مصرف گرمیجات موجب افزایش گردش خون در بدن می شود و در نتیجه میزان تعریق نیاز بیشتر می شود. این مساله به خصوص در طول فصل های گرم ابتلا به جوش ها پوستی را به دنبال دارد. به همین علت به توصیه متخصصان طب سنتی به منظور پیشگیری از مشکلات سلامتی بهتر است افراد گرم مزاج ارده را حتما همراه با مصلح آن استفاده کنند.
مصرف بیش از حد گرمیجات باعث ابتلا به مشکلاتی مانند سردرد، بی خوابی، تپش قلب و بروز جوش های پوستی می شود. لیمو ترش وسرکه از بهترین مصلح های ارده محسوب می شوند. برای متعادل کردن طبع ارده می توانید از نسبت مساوی لیموترش یا سرکه استفاده کنید.
اما برخی افراد نگران این هستند که در افراد با طبع سرد، خواص مصرف ارده چیست؟ مصرف ارده در افرادی که دارای طبع سرد هستند نه تنها هیچ مشکلی ندارد، بلکه باعث تسکین بسیاری از دردهای مفصلی نیز می شود. مصرف ارده به ویژه در طول زمستان همانند واکسیناسیونی برعلیه سرماخوردگی و آنفلوانزا در بدن عمل می کند و باعث محافظت شما در برابر ابتلا به بسیاری از بیماری های عفونی می شود.
طرز تهیه ارده چیست؟
ارده یک ماده غذایی سنتی و بسیار مقوی است که در میان بسیاری از افراد از پیر و جوان محبوبیت فراوانی دارد. طرز تهیه ارده بسیار ساده است و با کمی وقت و کمترین مواد می توانید به راحتی آن را در منزل تهیه کنید. برای تهیه ارده به مواد زیر نیاز داریم:
مواد لازم | مقدار مورد نیاز |
---|---|
کنجد پوست کنده | یک پیمانه (معادل 150 گرم) |
روغن کنجد | 2 قاشق غذاخوری |
برای تهیه ارده، ابتدا کنجدها را از شب قبل در داخب یک ظرف خیس کنید تا پوست کنجدها جدا شود. کنجدها را در داخل یک سبد بزرگ بریزید و آن را برای چندین ساعت کنار بگذارید تا آب کنجدها کاملا خشک شود. حالا کنجدها را در داخل یک تابه بزرگ بریزید و آن را روی حرارت ملایم گاز قرار بدهید. در این مرحله باید کنجدها را به سرعت هم بزنید تا نسوزند. کنجدها را فقط تا اندازه ای تفت بدهید که رنگ آنها به طلایی تغییر کند و خامی آنها گرفته شود.
در ادامه کنجد ها را در داخل یک سینی بزرگ خالی کنید و اجازه بدهید تا کاملا سرد شود. پس از آن کنجدها را در داخل یک غذاساز یا دستگاه آسیاب کن بریزید و دانه های کنجد را آسیاب کنید. در پایان دو قاشق روغن کنجد را برروی خمیر به دست آمده بریزید و آن را با دقت بهم بزنید. اضافه کردن روغن به این خمیر اختیاری است و در صورت دلخواه می توانید مقدار روغن کمتری به آن اضافه کنید. حالا ارده شما آماده است. این ارده طعمی خاص و مایل به تلخی دارد. در پایان ارده را در داخل ظرف های شیشه ای بریزید و در داخل یخچال قرار بدهید.
ارده را چگونه نگهداری کنیم؟
اگر می خواهید بدانید که بهترین راه نگهداری از ارده چیست؟ باید سعی کنید که ارده را باید در مکان های خشک و خنک و به دور از نور آفتاب نگهداری کنید. پس از باز کردن درب آن بهتر است ارده را درون یخچال نگهدارید. زیرا ارده در دماهای پایینتر طعم و بافت خود را بهتر حفظ میکند. رطوبت باعث فساد زودرس مواد غذایی می شود. بنابراین از قرار دان قاشق خیس در ارده خودداری کنید.
همچنین نکته مهم دیگر این است که ارده های خانگی و ارگانیک اغلب مهلت استفاده کوتاهتری دارند. زیرا در تولید این ارده ها از مواد افزودنی و نگهدارنده ها استفاده نمی شود. بنابراین برای استفاده از ارزش غذایی ارده بهتر است تا حد امکان آن را به صورت تازه مصرف کنید. ارده معمولا تا یک سال قابلیت نگهداری دارد.
مزایای مصرف ارده در یائسگی چیست؟
در دوران یائسگی سطح هورمون استروژن به شدت کاهش پیدا می کند. این وضعیت منجر به بروز علائمی همانند گرگرفتگی و تغییرات خلقی شدید در خانم ها می شود. همچنین یکی دیگر از عوارض مهم یائسگی ابتلا خانم ها به مشکلاتی نظیر پوکی استخوان است. زیرا به دلیل کاهش ترشح برخی هورمون ها تراکم استخوان های بدن در این دوران کاهش پیدا می کند.
در این شرایط ارده یکی از بهترین مواد غذایی برای مصرف در خانم های یائسه است. ارده یکی از منابع غنی فیتواستروژنها محسوب می سود.
این ترکیبات گیاهی در بدن عملکردی مشابه هورمون استروژن دارند. مصرف فیتواستروژن ها در مقابله با گرگرفتگی و درمان اختلالات خلقی زنان یائسه بسیار موثر است. علاوه بر این، ترکیبات فیتواستروژن موجود در ارده خطر ابتلا به برخی بیماری ها مانند سرطان سینه را در دوران یائسگی کاهش می دهد. در آخر اینکه ارده منبعی غنی از کلسیم و سلنیوم است. این دو ماده مغذی در روند استخوان سازی بدن نقش مهمی دارند و تا حد زیادی از ابتلا خانم های یائسه به پوکی استخوان پیشگیری می کنند.
خواص مصرف ارده در بارداری چیست؟
خانم های بارداری که به مصرف کنجد و فراورده های آن حسایت ندارند، می توانند با خاطری آسوده ارده را در برنامه غذایی خود بگنجانند. مصرف ارده در بارداری به دلیل داشتن مواد مغذی فراوان برای حفظ سلامت مادر و کمک به رشد جنین بسیار موثر است.
اما شاید بپرسید که خواص مصرف ارده برای جنین در بارداری چیست؟ همانگونه که می دانید اندام های حیاتی جنین در سه ماهه اول بارداری شکل می گیرند. ارده دارای مقدار زیادی از اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 است که در شکل گیری مغز و سیستم عصبی جنین نقش بسیار مهمی دارد.
مصرف کافی اسیدهای چرب غیر اشباع در این دوران از ابتلا جنین به بیماری های مادرزادی مانند اسپینابیفیدا پیشگیری می کند. همچنین مصرف ارده در بارداری از ابتلا مادران باردار به کم خونی که از شایع ترین مشکلات دوران بارداری محسوب می شود، پیشگیری می کند.
چه مقدار ارده در روز مصرف کنیم؟
یکی دیگر از مهمترین نکته در مصرف ارده، این است که بهترین میزان و نحوه مصرف ارده چیست؟ بهترین مقدار مصرف ارده 3 قاشق غذاخوری معادل 30 گرم ارده در روز است. این مقدار ارده را می توانید در وعده صبحانه همراه با نان تست و یا انواع شیره های میوه استفاده کنید.
همچنین ارده را می توانید در میان وعده ها همراه با تکه های شکلات و یا میوه مصرف کنید. مصرف این میان وعده مغذی باعث می شود که در طول روز احساس سیری کنید. این وضعیت اغلب باعث پیشگیری از ریزه خواری در افراد می شود و برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند بسیار مناسب است.
عوارض مصرف بیش از حد ارده چیست؟
حساسیت به کنجد و فراورده های مختلف آن مانند ارده یکی از رایج ترین انواع آلرژی ها است که می تواند باعث واکنش های شدید آلرژیک شود. افرادی که به کنجد آلرژی غذایی دارند حتی در صورت بروز واکنش های خفیف باز هم باید از مصرف فراورده های مختلف کنجد مانند ارده به شدت اجتناب کنند. در برخی موارد با گذشت زمان برخی از آلرژی های غذایی کمتر می شوند، اما با این حال حساسیت به کنجد در بسیاری از افراد مادام العمر است. برخی از مهمترین علائم آلرژی به کنجد و فراورده های آن مانند ارده عبارت است از:
- گرفتگی بینی
- خس خس سینه
- کاهش فشار خون
- تورم لب، دهان و صورت
- معده درد، اسهال، استفراغ
- احساس خارش یا گزگز در دهان
- کهیر، اگزما یا خارش های پوستی
آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک جدی تر است که می تواند بیمار را با خطر مرگ مواجه کند. بنابراین در صورت مصرف ارده و مشاهده هر یک از علائم بالا بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
فوائد مصرف ارده برای سلامت بدن چیست؟
استفاده از ارده در منوی غذایی روزانه همانند یک مکمل می تواند بسیاری از نیازهای روزانه شما به مواد مغذی را تامین کند. علاوه بر آن ارده به دلیل ارزش غذایی بالا در حفظ سلامت بدن نیز بسیار موثر است. برخی از مهمترین اثرات مصرف ارده در بهبود سلامت بدن عبارتند است از:
1. پیشگیری از سرطان
شاید برایتان جالب باشد که بهترین ترکیب ارده چیست که باعث پیشگیری از سرطان می شود؟ ارده حاوی ترکیبی گیاهی به نام سزامول است. مصرف سزامول که از آنتی اکسیدان های بسیار مهم بدن محسوب می شود دارای خواص ضد التهابی بسیار زیادی است. مطالعات نشان می دهد که مصرف کافی سزامول در رژیم غذایی روزانه از رشد و گسترش سلول های سرطانی کبد پیشگیری می کند. همچنین اثرات مفید سزامول در از بین بردن سلولهای سرطان پوست، روده بزرگ و دهانه رحم نیز بسیار شناخته شده است.
2. جوانسازی پوست
ارده منبعی سرشار از سلنیوم است. این ماده معدنی مهم به عنوان یک آنتی اکسیدان در بدن عمل می کند و در کاهش التهاب سلول های بدن نقش بسیار مهمی دارد. سزامول نیز یکی دیگر از ترکیبات گیاهی موجود در ارده است. مطالعات نشان میدهد که مصرف این ترکیب گیاهی دارای مزایای آنتیاکسیدانی، ضد التهاب و ضد پیری است. در مجموع مصرف ارده به دلیل داشتن دو آنتی اکسیدان های مهم سزامول و سلنیوم به جوانسازی سلول های پوست کمک می کند و روند پیری را به تاخیر می اندازد.
3. پیشگیری از بیماری های قلبی
کلسترول بد و تری گلیسیرید بالا دو عامل خطرناک برای ابتلا به بیماری های قلبی عروقی هستند. ارده حاوی دو نوع ترکیب گیاهی مفید به نام لیگنان و فیتواسترول است که اثرات کاهش کلسترول در بدن دارد. در سال 2009 مطالعات نشان می دهد افرادی که به چربی خون بالا مبتلا هستند اگر به مدت دو ماه روزانه 5 قاشق غذاخوری معادل 40 گرم ارده مصرف کنند، کلسترول "بد"LDL به میزان 10% و تری گلیسیرید خون به میزان 8% در آنها کاهش پیدا می کند.
4. افزایش قدرت حافظه
ارده شامل 15 درصد چربی اشباع شده، 41 درصد چربی غیراشباع چندگانه و 39 درصد چربی تک غیراشباع است. مصرف منظم چربی های غیر اشباع مانند امگا 3 و امگا 6 در تقویت حافظه و بهبود عملکرد سیستم عصبی نقش بسیار مهمی دارد. همچنین مطالعات نشان می دهد که مصرف ارده در پیشگیری از بیماری های زوال عقل بسیار موثر است.
5. درمان یبوست
حتما در این قسمت از خودتان می پرسید که خواص ارده چیست که می تواند یبوست را درمان کند؟ به طور کلی، مصرف سه قاشق غذاخوری معادل 30 گرم ارده در روز می تواند به راحتی 3.5 گرم از فیبر مورد نیاز بدن را فراهم کند.
مصرف منظم فیبر در رژیم غذایی روزانه باعث بهبود عملکرد دستگاه گوارش می شود. فیبرهای غذایی پس از ورود به رودها مقدار آب زیادی را به خود جذب می کنند. در نتیجه با مصرف ارده حجم مواد دفعی در روده ها افزایش می یابد و این وضعیت موجب دفع راحت تر مواد زائد از روده بزرگ می شود.
6. درمان کم خونی
بدن برای ساخت گلبول های قرمز خون به سه ماده معدنی مهم آهن، مس و ویتامین B6 نیاز دارد .این در حالی است که هر سه این مواد مهم به مقدار کافی در ارده یافت می شود. به همین علت با مصرف منظم 30 گرم ارده در روز که معادل 3 قاشق غذاخوری ارده است می توانید به راحتی مشکل کم خونی خود را درمان کنید.
7. پیشگیری از دیابت
ارده دارای مقدار کمی کربوهیدرات است در حالیکه مقدار پروتئین و چربیهای سالم زیادی دارد. این ویژگی به کنترل قند خون بدن کمک بسیار موثری می کند. علاوه بر این، ارده حاوی ترکیبی گیاهی به نام پینورزینول است. این ترکیب گیاهی با مهار عملکرد آنزیم گوارشی مالتاز موجب تنظیم قند خون بدن می شود. مالتاز قند مالتوز را که به عنوان شیرین کننده در برخی محصولات غذایی به کار می رود، را تجزیه می کند. همچنین این آنزیم از هضم غذاهای نشاسته ای مانند نان و پاستا در روده تولید می شود. بنابراین مصرف ارده به دلیل ترکیبات گیاهی مفید َآن تا حد زیادی در پیشگیری از خطر ابتلا به دیابت تاثیر گذار است.
8. افزایش متابولیسم بدن
ارده منبع بسیار خوبی از ویتامین های گروه B محسوب می شود. دریافت روزانه ویتامین های گروه B در افزایش متابولیسم و یا سوخت و ساز بدن نقش بسیار موثری دارد. حذف این ویتامین ها از برنامه غذایی روزانه علاوه بر کاهش متابولیسم بدن باعث بروز مشکلات بینایی در افراد می شود. با مصرف روزانه 3 قاشق غذاخوری ارده در روز می توانید بخش زیادی از نیاز بدن به ویتامین های گروه B را به راحتی تامین کنید.
ارده سبوس دار | ارده معمولی | ویتامین های موجود |
---|---|---|
19% از نیاز روزانه بدن | 17% از نیاز روزانه بدن | ویتامین B1 تیامین |
8% از نیاز روزانه بدن | 11% از نیاز روزانه بدن | ویتامین B3 نیاسین |
14% از نیاز روزانه بدن | 5% از نیاز روزانه بدن | ویتامین B6 |
سخن آخر برای ارده چیست؟
ارده خمیری است که از آسیاب شدن دانه های کنجد تفت شده تهیه می شود. با توجه به خواص آن، ارده که جزء اصلی غذاهای مدیترانه ای است، اغلب در منوی غذاهای سنتی خاورمیانه استفاده می شود. ارده یک خمیر همه کاره است که می توان از آن در تهیه چاشنی، سس و یا طبخ انواع خاصی از غذاها استفاده کرد.
اما خواص مصرف ارده چیست؟ ارده به دلیل ارزش غذایی بالا در بهبود سلامت قلب، کاهش التهاب و اثرات بالقوه مبارزه با سرطان نقش بسیار مهمی دارد. این در حالی است که مصرف ارده کنجد بی کیفیت می تواند خواص کمتری داشته باشد. از طرفی هم، توجه به کیفیت و ارگانیک بودن آن یکی از اصولی است که باید به آن توجه زیادی داشته باشید. برای همین توصیه می شود در خرید ارده به ویژگی ها و ترکیبات آن توجه کنید. حتی می توانید ارده مورد نیاز خود را از فروشگاه غذایی پرهلو خریداری کنید تا از کیفیت و سلامت آن مطمئن باشید.
سوالات متداول در ارده چیست؟
1. آیا مصرف ارده در درمان بیماری های مزمن موثر است؟
بله، آنتی اکسیدان های موجود در ارده در مبارزه با استرس اکسیداتیو به بدن کمک می کنند و از این طریق باعث کاهش التهاب و درمان سریع تر بیماری های مزمن می شوند.
2. نشانه های خراب شدن ارده چیست؟
تغییر رنگ و بافت یکی از مهمترین نشانه های فساد مواد غذایی است که در مورد ارده نیز صدق می کند. تغییر رنگ از کرمی به قهوه ای مهمترین علامت خراب شدن ارده است.
3. مصلح ارده چیست؟
سرکه بهترین مصلح ارده است. اما اگر به طعم سرکه علاقه ندارید می توانید به جای آن از میوه هایی با طبیعت سرد استفاده کنید.