طرز تهیه شیر عسلی از جمله نکات و هنرهای ریز خانه داری است که هر خانم کدبانویی می تواند از آن برای به رخ کشیدن هنر خلاقیت خود در آشپزی استفاده کند. شیر عسلی در واقع شیر غلیظ شده گاو است که به آن مقداری شکر و وانیل اضافه می کنیم. برخی افراد برای خوشمزه کردن آن از عسل طبیعی استفاده می کنند که می تواند تاثیر زیادی در بهبود طعم و مزه آن داشته باشد.
آشنایی با طرز تهیه شیر عسلی این امکان را شما می دهد که کیفیت و مواد اولیه آن را به خوبی کنترل کنید. زیرا اغلب محصولات آماده ای که در بازار وجود دارند دارای مواد نگهدارنده و افزودنی هستند که مصرف آنها مضرات فراوانی بر سلامت بدن دارد.
از سویی دیگر باید اضافه کنیم که یادگیری تهیه این مهارت مفید و لذت بخش تجربه های جدیدی را در زمینه طعم و ترکیب غذاها برای شما به ارمغان می آورد. پس اگر به دنبال یادگیری نحوه درست کرده شیر عسلی هستید، این مقاله از پرهلو را تا انتها بخوانید.
شیر عسلی یکی از دسرهای خوشمزه و ساده ای است که میتوانید آن را به راحتی در خانه تهیه کنید. در ادامه با طرز تهیه شیر عسلی آشنا می شویم. مواد لازم برای تهیه شیر عسلی، عبارت است از:
برای تهیه این دسر، ابتدا شیر خشک، شکر و شیر را در یک قابلمه یا ظرف بزرگ با هم ترکیب کنید. سپس مخلوط را روی حرارت ملایم قرار بدهید. بهتر است برای راحتی کار از یک شعله پخش کن در زیر قابلمه استفاده کنید. مخلوط را دائم بهم بزنید و مراقب باشید که شیر به جوش نیاید. به این ترتیب آب موجود در شیر به تدریج بخار می شود. هم زدن مخلوط را همچنان ادامه بدهید تا مخلوط شما گلوله گلوله نشود و ته نگیرد.
انجام این مرجله در حدود 15 الی 20 دقیقه زمان می برد. البته انتخاب یک قابلمه بزرگ این امکان را به شما می دهد که به روند تبخیر آب سرعت بیشتری بخشید. پس از 20 دقیقه مخلوط شما به یک غلظت مناسب و یکدست می رسد. در این مرحله وانیل و کره را اضافه کنید و مخلوط را کاملا بهم بزنید تا مواد ب خورد یکدیگر بروند. این کار طعم و غنای نظیری را به دسر شما می بخشد. سپس حرارت را خاموش کنید، مخلوط را کنار بگذارید و اجازه بدهید تا کمی خنک شود.
نکته مهم و آخر در آموزش طرز تهیه شیر عسلی این است که اگر مخلوط شما یکدست نیست و شکرک یا دانههای شکر حل نشده در آن وجود دارد، می توانید شیر عسلی را داخل یک مخلوط کن بریزید تا مخلوط نهایی کاملا یکدست شود.
این محصول در بسیاری از کشورهای عربی و اروپایی به شکل آماده و کنسرو شده تولید و به فروش می رسد. کنسرو شیر عسلی ماندگاری زیادی دارد و در صورتی که درب آن باز نشود برای مدت های طولانی قابل نگهداری است. شیر عسلی طعمی کاملا شیرین و منحصربه فرد دارد و به همین علت اغلب در صنایع آبنبات سازی، شیرینی پزی و حتی بستنی سازی مورد استفاده قرار می گیرد.
به طور کلی باید گفت که ارزش غذایی شیر عسلی به کیفیت مواد اولیه و نسبتهای مورد استفاده بستگی دارد. اما در مجموع برخی از مهمترین عناصر تغذیه ای موجود در یک قاشق غذاخوری شیر عسلی به اختصار در جدول زیر به شما نشان داده می شود:
ماده غذایی | مقدار (در یک قاشق غذاخوری) |
---|---|
کربوهیدرات | ۱۲ تا ۱۵ گرم |
پروتئین | ۱ تا ۲ گرم |
چربی | ۱ تا ۳ گرم (بسته به نوع شیر) |
کلسیم | حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیگرم |
پتاسیم | حدود ۵۰ میلیگرم |
ویتامین های گروه B | مقادیر متغیر |
در پایان یادآور می شویم که شیر عسلی به دلیل وجود شکر یا عسل دارای کالری نسبتاً بالایی است. به طوری که یک قاشق غذاخوری شیر عسلی معمولاً بین ۵۰ تا ۶۰ کالری دارد. همچنین اگر از شیر کامل یا خامه در تهیه شیر عسلی استفاده کنید، مقدار چربی موجود در آن بالاتر می رود. به همین علت چگونگی و طرز تهیه شیر عسلی یکی از موارد مهم تاثیرگذار در کیفیت این دسر خانگی محسوب می شود.
کسانی که با طرز تهیه شیر عسلی آشنایی ندارند به اشتباه تصور می کنند که در ترکیب آن از عسل استفاده می شود. در حالیکه این ترکیب به طور کلی فاقد عسل است. اما طعم شیرین و غلیظ آن مزه عسل را در ذهن افراد زنده می کند، به همین علت به آن شیر عسلی گفته می شود.
همچنین این ترکیب لذیذ را می توانید در تهیه انواع دسرها و یا همراه با قهوه استفاده کنید. از آنجایی که تهیه شیر عسلی به مواد چندانی نیاز ندارد می توانید آن را به راحتی در منزل تهیه کنید.
آن دسته از بانوانی که با طرز تهیه شیر عسلی و موارد مصرف آن آشنایی کافی دارند به خوبی می دانند که برای غنای بیشتر آن از چه نوع ترکیباتی استفاده کنند. به عنوان مثال عسل گون و عسل کنار از جمله مواد مغذی هستند که افزودن آنها به شیر عسلی علاوه بر طعم دهی بیشتر موجب افزایش خواص غذایی این دسر خانگی می شود. استفاده از عسل گون و عسل کنار که با بالاترین کیفیت در سایت فروشگاهی پرهلو عرضه می شود، عطر و طعم دلپذیری را به شیر عسلی خانگی شما می بخشد. عسل نه تنها طعم شیرینی دارد بلکه خواص درمانی مفیدی را نیز به دسر شما اضافه می کند.
علاوه بر آن یکی از نکات مهم در آموزش طرز تهیه شیر عسلی این است که شما می توانید به جای شکر از عسل در تهیه این دسرخانگی استفاده کنید. برای انجام این کار، میتوانید عسل های مرغوبی نظیر عسل گون یا عسل کنار را در مراحل پایانی به مخلوط خود اضافه کنید. توجه داشته باشید از آنجایی که طعم عسل شیرینتر از شکر مصنوعی است، در دستور طرز تهیه شیر عسلی در مقایسه با شکر به مقدار کمی عسل نیاز دارید.
استفاده از شیر عسلی در برنامه غذایی کودکان بلامانع است. اما با این حال نکات مهمی وجود دارد که باید حتما آنها را در نظر بگیرید. اولین نکته این است که شیر عسلی حاوی قند و چربی است. حتی به عنوان یک منبع انرژی سریع برای کودکان فوائد زیادی دارد. همچنین، طعم دلپذیر آن معمولاً کودکان را به خود جذب می کند. با این حال، مصرف زیاد شیر عسلی برای کودکان توصیه نمی شود. زیرا محتوای قند بالا اغلب مشکلانی نظیر افزایش وزن و پوسیدگی دندان ها را در کودکان به دنبال دارد. به همین دلیل، بهتر است در مصرف آن احتیاط کنید.
نکته مهم دیگری که باید در نظر داشت، احتمال بروز حساسیتهای غذایی در کودکان است. اگر کودک شما به لاکتوز حساسیت دارد، باید از دادن شیر عسلی به کودک خود پرهیز کنید. همچنین، شیر عسلی نباید جایگزین وعدههای غذایی اصلی شود. در واقع کودک شما باید در طول روز از یک رژیم غذایی متنوع و متعادل بهره مند شود.
شیر عسلی از جمله دسرهای مغذی و انرژی زا است. به خصوص کسانی که با طرز تهیه شیر عسلی آشنایی دارند می توانند از انواع خانگی آن در برنامه غذایی خود استفاده کنند. اما با این حال برخی نکات احتیاطی وجود دارد که توصیه می شود سالمندان در مصرف این دسر به آن توجه کنند، از جمله:
طرز تهیه شیر عسلی و ترکیبات آن به خوبی نشان می دهد که این دسر حاوی قند بالایی است و در نتیجه مصرف زیاد آن برای سالمندان مبتلا به دیابت یا مشکلات قند خون مضر است. بنابراین، سالمندان باید در میزان مصرف خود کاملا احتیاط کنند. همچنین، مصرف زیاد شیر عسلی که حاوی چربیهای اشباع است، میتواند به مشکلات قلبی و عروقی منجر شود، لذا سالمندان باید تا حد امکان از شیر عسلی های کمچرب یا بدون چربی استفاده کنند. و در پایان آن دسته از سالمندانی که به لاکتوز حساسیت دارند، بهتر است به منظور پیشگیری از مشکلات گوارشی از از مصرف این دسر خودداری کنند.
در کل هیچ ممنوعیت زمانی برای مصرف شیر عسلی وجود ندارد، اما از آنجایی که این دسر شیرین دارای کالری نسبتا بالایی است بهترین زمان های مصرف که امکان مصرف کالری مازاد را به شما می دهد، عبارتند از:
به طور کلی، زمان مصرف شیر عسلی باید با توجه به نیازهای فردی و فعالیتهای روزانه تنظیم شود. همچنین بهتر است در هر وعده میزان مصرف خود را به یک قاشق غذاخوری شیر عسلی محدود کنید.
شیر عسلی یک نوع شیر غلیظ و شیرین است که از ترکیب شیر، شکر و سایر افزودنی ها نظیر وانیل و کره تهیه میشود. این ماده غذایی دارای طعمی شیرین و غنی است و به عنوان یک افزودنی محبوب در انواع دسرها، نوشیدنیها و شیرینیها استفاده میشود. شیر عسلی به عنوان یک منبع انرژی سریع و لذیذ، در میان کودکان و بزرگترها محبوب است.
عسل طبیعی و خالص، بدون مواد افزودنی، بهترین گزینه برای خوشمزه تر کردن شیرعسلی است. استفاده از انواع مختلفی از عسل مانند گون، آویشن یا مرکبات می تواند طعم متفاوت تری به شیر عسلی دهد و شما میتوانید بر اساس سلیقه خود یکی از آنها را انتخاب کنید.
عسل های تیرهتر مانند عسل کنار یا جنگلی، طعم غنیتری به شیر عسلی میدهند. با عطر تازه و طبیعی که دارند می توانند طعم آن را بهبود ببخشند و ارزش غذایی شیر عسلی را افزایش دهند و آن را سالمتر و مغذیتر کنند. اما خرید عسل طبیعی و باکیفیت از فروشگاه های معتبری مانند پرهلو می تواند تاثیر بهتر و موثرتری در خواص و حتی طعم شیر عسلی داشته باشد.
این دسر لذیذ خانگی معمولا به مدت ۲ تا ۳ هفته در داخل ظروف شیشه ای و در داخل یخچال قابل نگهداری است.
مشاهده لکههای غیرعادی، بوی نامطبوع، طعم ترش و تغییر قوام از مهمترین علائم فساد شیر عسلی محسوب می شوند.